2%… stihnite pomôcť!

pridal: charita | dátum: 27. marca 2020 | kategória: aktuality

Diecézna charita Žilina premení 2% na konkrétnu pomoc. Je potrebné:
✅ buď zaplatiť daň k 31. marcu 2020,
✅ alebo si v tejto lehote požiadať o odklad daňového priznania. Získate tak čas maximálne do konca júna.

Upozorňujeme tých, ktorí chcú venovať svoje 2 % neziskovej organizácii alebo občianskemu združeniu, aby buď zaplatili daň v aktuálne platnej lehote, teda k 31. marcu 2020, alebo aby si v tejto lehote požiadali o odklad maximálne do júna a sledovali vývoj situácie.

Diecézna charita Žilina sa naplno vkladá do služby lásky k chudobným. 2% z dane pomáhajú ľuďom, ktorí trpia veľkou núdzou a odkázanosťou na našu pomoc. Pre najrizikovejšie skupiny ľudí vytvárame bezpečné prostredie, robíme všetky preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia pandémie COVID-19. Iniciatíva Advokáti Pro Bono v Nadácii Pontis vypracovala právne stanovisko týkajúce sa poukázania 2 % z dane, v súvislosti s opatreniami vlády kvôli koronavírusu. Záverom je, že ak daňovník nezaplatí daň do konca marca, alebo nepožiada v tejto lehote o odklad daňového priznania, nebude môcť poukázať 2 % z dane. Podľa nariadenia vlády síce môže podať a uhradiť daň do 30. 6. 2020 bez sankcie, v tomto termíne však už nemôže nakladať s podielom dane.

Vláda avizovala prijatie opatrení, ktoré by umožnili odklad viacerých zákonných lehôt. Nie je však stále jasné, či sa to bude týkať aj možnosti poukázať 2 %, z dane. Vyzývame preto daňovníkov, ktorí chcú venovať svoje 2 % neziskovej organizácii alebo občianskemu združeniu, aby buď zaplatili daň v aktuálne platnej lehote, teda k 31. marcu 2020, alebo aby si v tejto lehote požiadali o odklad maximálne do júna a sledovali vývoj situácie. Týmto postupom s určitosťou zabezpečia, že budú môcť poukázať 2 % zo svojich daní.

O čo ide?

Podľa analýzy, ktorú vypracovala Eva Braxatorisová z iniciatívy Advokáti Pro Bono, opatrenia vlády v súčasnosti upravujú výlučne odpustenie sankcií za oneskorené podanie a zaplatenie dane. Ustanovenie, ktoré upravuje podmienky pre poukázanie podielu dane, zostáva naďalej v platnosti bezo zmeny.

„Ak daň za rok 2019 nebude zaplatená v termíne na podanie daňového priznania, bude mať daňovník síce nedoplatok, za ktorý nedostane žiadnu sankciu, ale súčasne nemôže nakladať s podielom dane, pretože nedodržal postup podľa zákona,“ uvádza právna analýza.

Je preto potrebné, aby daňovníci, ktorí plánujú poukázať 2 % z dane neziskovej organizácii alebo občianskemu združeniu, podali daňové priznanie do konca marca, alebo požiadali v tejto lehote o odklad.

Zamestnanci, ktorým robí ročné zúčtovanie dane zamestnávateľ, môžu urobiť vyhlásenie o poukázaní 2 %  v lehote do 30. 4. za okolností, že ročné zúčtovanie dane zamestnávateľ urobí do 31. 3. Overte, si, či zamestnávateľ splní túto povinnosť včas.

Prečítajte si plné znenie právneho stanoviska.